Kasulik

|

Vastame mõnedele küsimustele, mis võivad teile kasulikud olla. Näiteks mis vahe on erinevatel kileseeriatel? Kuidas pesta kiletatud autot?

|

Üldjuhul inimene ei tea, mida endast kujutab kleebiste maailm. Tellitakse põhimõttel, et: "tahan punast kleebist, palju maksab?" ja see tekitab võimaluse, et kliendile pakutakse vaid soodsat hinda, kuid samas ka sinna tegelikult sobimatut kleebist.

Kuid kile ise on vaid pool võitu, kuidas neid paigaldatatakse, kuidas puhastatakse?

 

ERINEVAD KLEEBISED

Siin pisike kleebiste välimääraja, mis ehk natuke abistab Teid 3M kleebiste tellimisel edaspidi:

1) LÕIKURKLEEBISED

-  50 seeria:  Kleebis on mõeldud siledatele pindadele välistingimustesse, sobilik ka transpordivahenditele.
- 180 / 1080 / 1380 seeria: Pikaajaline õhukanalitega kleebis välistingimustesse, sobilik ka transpordivahenditele,  tänu õhukanalitele on tegu parima ülenikleepimise kilega.

2) TRÜKIKLEEBISED

-  IJ25 seeria:  Kleebis on mõeldud sisetingimustesse ja lühiajaliselt ka siledatele pindadele välistingimustesse, sobilik ka transpordivahenditele.
-  IJ40 seeria:  Kleebis on mõeldud siledatele pindadele välistingimustesse, sobilik ka transpordivahenditele.
- 180cv2 seeria: Pikaajaline õhukanalitega kleebis välistingimustesse, sobilik ka transpordivahenditele.
- IJ380 seeria: Pikaajaline õhukanalitega kleebis välistingimustesse, sobilik ka kumerate pindadega transpordivahenditele.

Trükitud pindadele soovitame peale trükkimist kanda laminaat, mis kaitseb trükitud pinda. Laminaati saab valida vastavalt kasutus pinnale (laius 122 ja 137cm) ja kleebise kasutuskohale (tava-, põranda- või asfaltilaminaat).

3) HELKURKLEEBISED

- 3M Scotchlite Engineer Grade ehk liiklusmärgi kile, saadaval pea kõik  põhivärvid.
- 680 seeria: helkurkleebis transpordivahenditele, saadaval pea kõik  põhivärvid.
- 983 ja 987 seeria: servamärgistu helkurkleebis, saadaval vaid: valge, kollane, punane.
- 1587 seeria: järelhelenduvkleebis, võimalik valida 2 erineva helendusastmega kleebise vahel.

4) KLAASDEKOORKILED

- 5525 seeria liivapritsilaadne kile siledatele pindadele, sobib ka lõikuris lõikamiseks. Seerias on 2 erinevat kilet:  Haze (piimjas) ja Sandblast (hõbedane)
- 7725 seeria Dusted/Frosted liivapritsilaadne kile siledatele pindadele, sobib ka lõikuris lõikamiseks. 6 värvi.
- Fasara seeria: liivapritsi imitatsiooniga 6 eri mustriga kleebis.

5) VALGUSREKLAAMIDELE

- 2330 seeria: Nii lõigatav, kui trükitav kile, siledatele pindadele. Olemas pea kõik värvitoonid.
- 3630 seeria: Pikaajaline, nii lõigatav, kui trükitav kile, siledatele pindadele. Olemas pea kõik värvitoonid.
- 3635 seeria: Efektkleebis valgusreklaamidele. Day-Night on päevasel ajal tumehall ja valguse sisselülitamisel muutub valgeks. Blockout kilega kaetakse reklaami valged osad, mille tulemusel on reklaami valged pinnad ühtlasemalt valgustatud.

6) KAITSEKILED

- 639 seeria ehk lühemaajaline grafitikaitsekile siledatele pindadele.
- 8991 seeria ehk pikaajaline grafitikaitsekile siledatele pindadele.
- 1212, F-506 ja SGH6 seeriate kivikatsekile. Seeriate erinevus mõõtudest ja kasutuskohast tulenevalt.

7) DISAINKLEEBISED

- DiNoc seeria: erinenevate trükilahendustega kleebised. Olemas nii erinevad metalli-, kivi- puu-, jne disainkleebised. Eestis enimlevinud ka Carbon seeria kiled ehk karboniimitatsiooniga kiled, mida peamisel kasutatakse autode kapottide ja katuste katmiseks.

Antud loetelus on vaid osa 3M pakutavast. Eesti turul on olemas ka väga mitmeid teisi analoog kleebiseid. Mõni nteistest ei kõlba kusagile, mõni on sama hea, mõni veel parem. Loodetavasti annab siinne info Teile ülevaate erinevatest kiledest ka nende kasutussobivusest.  Kilede garantiid on alates paarist kuust kuni 10 aastani välja, samasugune on ka hindade erinevus - pealtnäha on mitmed seeriad sarnased, kuid reaalsuses on tegu hoopis erinevate seeriate kiledega.
Samuti peab arvestama kilede valikul ka nende olemasoluga. Eesti edasimüüjatel on olemas üldjuhul 50 ja 1080 seeria enimkasutatavat värvi kleebised, kuid eri- või vähekasutatud kleebiste saamine võib olla raskendatud. Seega võib saada lihtne soov näiteks oma autot roosaks kleepida ootamatu tagasilöögi kile kohe  saadavuse näol. Kui Eestis pole kohe võtta te soovitud kleebist, siis Eesti hulgimüüjatel on kontaktid nii Läti, kui ka Soome ja Saksa ladudega, kust ehk leitakse vajalik kleebise rull (NB: miinimum kogus 1 rull ehk üldjuhul olenevalt 25-50 jooksvat meetrit). Siinkohal peate aga arvestama, et tellima peate rullikaupa ning hinnale lisandub transpordi kulu ja samuti arvestage lisa ajakulu paarist päevast paari nädalani.

... JA VEEL?

Kui teete kunagi kleebistetellimust, siis märkige oma päringus ära ka kasutuskoht ja kasutusaeg, selle järgi saab valida ka sobiva materjali, millele teha hinnapakkumist. Saadud hinnapakkumiste vahel valides näete kohe ära kui pakutakse liiga soodsat hinda, et sel juhul võib tegu olla vale alusmaterjaliga näiteks. Samas võimaldab see teil endal ka hiljem vaadata kas tehtud töö peab nii kaua vastu, kui algselt lubatud või ei - korralikud firmad julgevad anda oma tööle ka korraliku garantii!


NB:
Ärge usaldage vaid soodsat hinda, vaid teadke mida vajate-ostate ja mida lõpuks saate. On see ju Teie enda huvides.



KLEEBISTATUD SÕIDUKI PUHASTAMINE: (Allikas: www.3m.ee)

NB! KAKS NÄDALAT PÄRAST KILETAMIST AUTOT MITTE PESTA!



Puhastusvahendina on soovitav kasutada
pehmet ja niisket lappi või harja, mis sobib ka ühtlaselt värvitud pindadele.
Puhastusvahend ei tohi pinda katki hõõruda.
Puhastusaine ei tohi olla liiga happeline ega liiga leeliseline. Soovitav pH 6-8.
Samuti ei tohi ta sisaldada tugevaid leotusaineid ja alkohole.


A. Käsipesu

1. Puhasta pind puhta veega.
2. Pese puhastatavat pinda pehme harja või seenega. Kasuta puhastusainet või mõnda muud sobivat ainet. Pese kilet alati põhjalikult suunaga ülevalt alla. Hoidu tugevast hõõrumisest (seda eriti valgustpeegeldava kile korral). Pärast puhastusaine peale kandmist loputata pinda rohke veega.
3. Pinda loputatakse veega suunaga ülevalt alla. Peale loputamist lastakse pinnal kuivada.

4. Tõrv, õli, kriit, huulepulk, diiselkütus ja asfalt. Kui eelnimetatud ained ei eemaldu punktides 1-3 kirjeldatud viisil siis puhastatakse pind kas petrooleumi, mineraaltärpentiini või VM&P naftaga. Ära kasuta muid leotusvahendeid. Ole siiditrükitud pindadega ettevaatlik. Peale leotusaine kuivamist pese pinda puhastusaine ja veega. Lõpuks loputa veelkord puhta veega.

B. Harjaga pesemine

SCOTCHCAL-reklaamkilesid ja samuti ka SCOTCHLITE valgustpeegeldavaid kilesid võib pesta tavalise harjaga. Kiled kannatavad ka rasva eemaldamist. Kuid siiski rasvaeemaldusvahend ei tohiks sisaldada eriti tugevaid leotusaineid. Peale rasva eemaldamist tuleb pind hoolikalt loputada, et kogu rasvaine eemalduks.'

C. Pesemine survepesuriga

Kuna turul on palju erinevaid survepesureid, mille surved on erinevad, tuleb tähele panna järgmisi seiku: kui pestakse kilega kaetud pindu siis vee rõhk ei tohi tõusta üle 80 kg/cm2. Vee temperatuur peab olema 65-80 oC. Aparaat peab asetsema 40 cm kaugusel puhastatavast pinnast. Ära suuna veejuga kleepkile serva alla- suuna see külje pealt kilele (risti kile pinnaga). Juhtudel, kui veerõhk või temperatuur on liiga kõrge, kui vett pihustatakse liiga lähedalt või kui vett pritsitakse kile serva alla, on kile lahti tulemise risk väga suur.
Et vältida eelpool loetletud probleeme on parem eelnevalt eemaldada rasv nii, et mustus tuleb lahti ja peale seda pesta pinda väiksema surve ja külmema veega.

NB: Me ei soovita kasutada automaatpesulaid, kuna seal ei saa kontrollida vee jugade- ega harjade liikumise nurka ning seeläbi võib saada kile kahjustada. Tulemuseks võib olla katkine või eemaldunud kleebis.

Kui jääte mõne kleebiselahenduse leidmisel hätta, siis ärge kahelge nõu küsimast.


Kuidas edasi toimida?

Võtke julgelt ühendust ning leiame te soovile parima lahenduse.

Kontakteeru